Aktiviteter for skoleklasser

Alle aktiviteter er gratis for skoler i Køge Kommune. Her kan du finde inspiration til forløb og aktiviteter, som derefter kan tilpasses til aldersgrupper og fagligt fokus. Har du andre ønsker eller ideer til temaer eller forløb, er du meget velkommen til at kontakte os. 


Svampenes forunderlige liv

Svampe er vigtige nedbrydere og kan gennem store underjordiske netværk udveksle både næringsstoffer, vand og signaler. Vi skal sammen undersøge de spændende organismer i skovbunden og blive klogere på svampenes anatomi og vigtige rolle i økosystemet. Vi lærer desuden enkelte giftige og spiselige svampe at kende, og der er selvfølgelig også mulighed for smagsprøver eller indsamling til eksperimenter hjemme. 

Sted: Køge Naturskole eller en skov nær skolen eller institutionen

Tid: Efterår Varighed: Cirka 4 timer

Alderstrin: 4. - 9. klasse

Skovens vildt

Lær at tyde sporene og snig jer ind på skovens større pattedyr. Eleverne kan træne egne færdigheder som f.eks. bueskydning og efter aftale og sæson, være med til forlægning af råvildt eller dissektion af fugle. Vi skal desuden tilberede og smage vildt fra området, og temaet kan med stor fordel  anvendes til at sætte fokus på klassens sociale liv, samarbejde og trivsel.  

Sted: Køge Naturskole , Åshøjvej 35, 4600 Køge

Tid: sommer/Efterår/vinter Varighed: Cirka 4 timer

Alderstrin: 1. - 9. klasse


Grøn sløjd

Vi arbejder i frisk træ, og kan, alt efter alderstrin, arbejde med at træne færdigheder med forskelligt værktøj eller arbejde mere produktorienteret, hvor eleverne kan arbejde med design og udformning af brugsgenstande som smøreknive, knager, blyanter, figurer m.v. Vi kommer selvfølgelig også ind på forskellige træsorter og træets særlige egenskaber, og kan efter aftale også fælde et træ, som I kan hjembringe til videre bearbejdelse.

Sted: Køge Naturskole, Åshøjvej 35, 4600 Køge

Tid: Hele året Varighed: Cirka 4 timer

Alderstrin: 3. - 6. klasse

Det Kreative Bålkøkken

Der sættes fokus på vild mad, bæredygtighed og kulinariske oplevelser, når vi sammen går på jagt efter spiselige planter og frugter, som kan tilberedes over bål. Vi planlægger og tilbereder små retter og eleverne er med hele vejen. Dagens program aftales med læreren og afhængigt at det faglige fokus samt aldersgruppe, kan vi bruge mere eller mindre tid på at undersøge planters anatomi og strategier for formering. 

Sted: Køge Naturskole, Åshøjvej 35, 4600 Køge

Tid: april, juni, August og september Varighed: Cirka 4 timer

Alderstrin: 0. - 9. klasse

Juleværksted i december

På Køge Naturskole kombinerer vi julehygge og håndværk med skønne naturoplevelser. I har mulighed for at samle materialer til dekoration og lave fine julegaver. Prøv at dyppe lys af bivoks, lave fine kranse eller snitte knager, figurer eller smøreknive. Der er noget for alle aldersgrupper. Vi slutter selvfølgelig af med hygge om bålet og lidt varmt at drikke. 

Sted: Køge Naturskole, Åshøjvej 35, 4600 Køge

Tid: November og december Varighed: Cirka 3-4 timer

Alderstrin: 0. - 9. klasse

Alderstrin: 0. - 9. klasse


Vinterens fugle

Vi træner både øre og øjne når vi undersøger fuglene i have, krat og skov. Eleverne lærer enkelte fuglestemmer og navne at kende og bliver klogere på fugles tilpasning og fødekilder. Sammen laver vi lækker fuglemad I kan tage med hjem. som måske kan lokke endnu flere fugle til. 

Sted: Omkring naturskolen eller i jeres nærområde

Tid: Efterår og vinter Varighed: Cirka 3 timer

Alderstrin: 0. - 3. klasse

Krop, kulde og varme

En dag hvor eleverne bliver klogere på egen krop, og hvordan den regulerer kulde og varme. Eleverne vil blive delt i to, og vil på skift få lov at opleve varmen fra den hjemmebyggede svedehytte og kulden fra det kolde gys. Imens vil den anden del tage afsted og opleve skovens mange sanseindtryk og fysiske udfordringer. Der vil både være fokus på fællesskab og at skubbe til egne grænser, men også på hvordan kroppen reagere på varme, kulde, bevægelse og sanseindtryk fra naturen. 

Sted: På og omkring naturskolen 

Tid: jan-februar Varighed: Cirka 4 timer

Alderstrin: 4. - 9. klasse


Det historiske værksted - vikingetid

Kom til en spændende dag hvor vi, gennem historiefortælling og hårdt arbejde, bliver klogere på menneskers levevilkår i tidlig middealder. I vil blive introduceret til elementer fra nordisk mytologi, anvendelser af redskaber, håndværk og madlavning, men vi vil aftale det præcise indhold i fællesskab.

Aktiviteterne forener det praktisk-musiske med det boglige i undervisningen og bærer stor præg af at løse udfordringer i fællesskab.

Indhold efter aftale, bl.a. muligt at arbejde med båltænding, madlavning, smykker, træskærearbejde, læder, bueskydning, støbning, m.m.

Sted: Køge Naturskole

Tid: vinter Varighed: Cirka 4 timer

Alderstrin: 0. - 6. klasse


Teambuilding i naturen

Naturen kan noget helt særligt i forhold til at udfordre sanser, krop og fællesskab. Når I er på udebane falder barriererne, og det giver grobund for fællesskabende oplevelser, samarbejde og refleksioner.  Vi bruger naturen som ramme for aktiviteter, der styrker sammenholdet, kulturen og kommunikationen i jeres klasse. De enkelte øvelser indebærer både fysiske udfoldelser og tid til fordybelse og refleksion, og vi kombinerer gerne bålet, madtilberedning og en række spændende opgaver i naturen sammen med mindfulness og historiefortælling. Mulighederne er mange.  

Sted: Køge Naturskole , Åshøjvej 35, 4600 Køge

Tid: hele året Varighed:  4-5 timer

Alderstrin: 1. - 9. klasse


Friluftsliv og Naturkendskab

Kom ud og oplev naturen med Naturvejleder Nynne Refsgaard. Der sættes fokus på mødet mellem menneske og natur, når eleverne lærer at benytte og udforske naturens ressourcer på forsvarlig vis. Dagens program aftales med læreren/eleverne og afhængigt at det faglige fokus og aldersgruppen kan vi sætte fokus på eks. overlevelse i naturen, spiselige planter eller samarbejde og holdånd. 

Sted: Skoven ved Køge Naturskole, Åshøjvej 35, 4600 Køge eller område nær skolen.

Tid: Hele året Varighed: 4-5 timer


Livet i det ferske vand

Gå på opdagelse i det ferske vand og undersøg fødekæder, insekters udviklingsfaser eller vurder vandkvaliteten.  Vi undersøger ferskvand i vandhullet eller åen som levested og biotop for insekter, krebsdyr, padder, fisk og planter.

Gennem forskellige fangstteknikker, fanger, registrerer og vurderer vi vores fund og går i dybden med et eller flere temaer. Naturskolen står for al det nødvendige grej og udstyr og feltundersøgelserne kan kombineres med besøg til naturskolens lokaler til videre undersøgelse eller foregå i jeres nærområde. 

Sted: Omkring naturskolen eller i jeres nærområde

Tid: forår og sommer Varighed: Cirka 3 timer

Alderstrin: 3.-9. klasse

Livet ved strand og kyst

Eleverne får mulighed for at anvende diverse udstyr og metoder til at indsamle dyr/tang fra både vandet og langs stranden hvorefter dyrene/algerne sorteres, beskrives og bestemmes. Vi kigger nærmere på dyrenes/algernes levevilkår og fødekæder og I kan vælge at gå i dybden med enkelte arter, arbejde med dissektion eller måske teste hypoteser som er forberedt hjemme på skolen.

Sted: Køge Marina / Nordstranden

Tid: maj-sep Varighed: Cirka 3 timer

Alderstrin: 0. - 9. klasse 

Krible krable og mikroforskning

Undersøg de spændende smådyr i nærområdet og øv jer på hypoteser og afprøvning af eksperimenter. Vi går systematisk til værks, når vi undersøger krible krable dyrene i jeres nærområde, i skoven eller ved naturskolen. Vi kan sætte  fokus på årstidens eller lokalitetens særlige arter, undersøge børnenes hypoteser og bidrage til registrering gennem artbestemmelser. Dagen tilrettelægges for de mindste skoleelever med en kombination af undersøgelser, lege og sanselige oplevelser. 

Sted: Omkring naturskolen eller i jeres nærområde

Tid: forår og sommer Varighed: Cirka 3 timer

Alderstrin: 0. - 3. klasse